Asociația Educație Pentru Comunitate din Teregova a implementat, în perioada 5-14 iulie, schimbul de tineri din cadrul proiectului „Implicare și dialog intercultural” în comuna Brebu din județul Caraș-Severin.
Timp de zece zile, 48 de tineri din România, Macedonia, Spania, Lituania și Ungaria au avut ocazia de a înțelege conceptul de implicare civică și interculturalitate, precum și importanța promovării valorilor naționale prin punerea în valoare a tradițiilor și meșteșugurilor locale.
Scopul proiectului este acela de a-i face pe tinerii participanți să devină motivați și conștienți că au responsabilitatea civică de a se implica în conservarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale în zonele rurale. De asemenea, tinerii au învățat cum pot facilita un dialog intercultural între țări, pentru afirmarea comunităților rurale defavorizate din Europa și pentru dezvoltarea lor turistică, economică și culturală.
În acest sens, participanții au avut ocazia ca în cele 10 zile petrecute împreună să afle despre meșteșugurile tradiționale din celelalte țări participante, precum și despre modul de reprezentare a propriilor meșteșuguri tradiționale în comunitatea lor. Tinerii au învățat despre modalitățile în care pot promova meșteșugurile tradiționale în conformitate cu valorile europene, cetățenia activă, mobilizarea și motivarea altor tineri de a face voluntariat și promovarea conceptului de antreprenoriat rural.
La finalul schimbului de tineri, participanții au creat un material video etnografic și au pregătit o prezentare în liceul din Teregova pentru a-și împărtăși experiența cu privire la proiectul în sine, programul Erasmus+ și materialul video creat, cu scopul de a promova cetățenia activă prin artă și meșteșuguri tradiționale.
APARITII IN PRESA: Implicare și dialog intercultural. Zeci de tineri din Europa, lecții despre responsabilitate civică